Loading Laddar...
 
ring oss.png

BE

Släp

 

Ska du dra tungt? 

Då är BE - behörigheten den rätta för dig! Den ger dig möjlighet att dra tunga ekipage samtidigt som du är säker på vägen.

Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och koppla på släpvagnar med sammanlagda totalvikt på högst 3 500 kg. Dvs att den sammanlagda totaltvikten kan bli högst 7 000 kg.

För att kunna ta denna behörighet krävs att du har ett giltigt körkortstillstånd. Detta kan du enkelt ansöka om på www.transportstyrelsen.se Du behöver komplettera din ansökan med ett syntest. Detta kan du komma in och göra kostnadsfritt på en av våra trafikskolor.

För att ta BE - behörighet krävs både ett godkänt kunskapsprov samt ett godkänt förarprov. Du kan inte boka upp ditt förarprov förrän kunskapsprovet är godkänt.

Kunskapsprovet består av 55 frågor. Därutöver finns det fem testfrågor. Svaren på testfrågorna räknas inte in i resultatet. Provtiden är 40 minuter. Du måste svara rätt på minst 44 av de 55 frågorna för att provet ska bli godkänt.

Kunskapsprovet innehåller frågor om bland annat:

  • fordonskännedom och manövrering
  • miljö
  • trafiksäkerhet
  • trafikregler
  • personliga förutsättningar

På trafikskolan har vi teoripaket för BE. Där ingår det böcker och obegränsat antal internettester. Om du sedan fortsätter med din praktiska utbilding hos oss får du även en lastsäkringsbok från TYA samt checklista av säkerhetskontrollen inför uppkörningen.

Körprovet består av:

  • säkerhetskontroll, inklusive funktionsfrågor gällande last, bil och släpvagn
  • särskilt manöverprov på bana
  • körning i och utanför tätort

När du kontaktar oss för en lektion i BE, så rekommenderar vi dig att boka in 120 minuter. Detta för att vi ska hinna gå igenom både säkerhetskontrollen, backövning på bana samt körning i och utanför tätort med miljötänk.

Tillsamans med trafikläraren och när du känner dig redo så hjälper vi till att boka in till förarprov hos trafikverket. Då har du möjlighet att hyra vår bil och släp till uppkörningen, det är samma ekipage som du har övningskört med hos oss. Det ingår även i priset en uppvärmning på 40 minuter där man tillsammans med trafikläraren kör till uppkörningsplatsen och har möjighet att göra en sista check.