Personbil B

Vägen till körkort

Körkortstillstånd

Du måste ha körkortstillstånd för att få övningsköra. Du kan välja på att ansöka direkt på nätet eller beställ hem en blankett som du fyller i och skickar tillbaka. På www.transportstyrelsen.se kan du gå in och beställa följande blanketter: hälsodeklaration och ansökan om körkortstillstånd.

I samband med ansökan om körkortstillstånd måste du göra en synundersökning. Kom in till oss på trafikskolan så gör vi synundersökningen kostnadsfritt under receptionens öppettider. Först när du betalt och fått ditt körkortstillstånd får du börja övningsköra. Körkortstillståndet gäller i fem år.

 

Introduktionsutbildning

För att få övningsköra privat måste du och din handledare gå en introduktionsutbildning på trafikskola. Under utbildningen lär man sig regler för övningskörningen och hur man ska lägga upp träningen hemma. Utbildningen ger dessutom dig och din handledare goda råd.

Du måste ha fyllt 15 år och 9 månader för att få gå introduktionsutbildningen.

 

Övningskörning

Du får börja övningsköra när du fyllt 16 år.

För att göra övningskörningen hemma mer effektiv är det smart att få hjälp av en trafikskola. Ta några körlektioner på trafikskolan innan du börjar köra hemma. På så sätt gör du "rätt" från början. Be också din handledare att följa med på körlektionerna så får ni goda råd om hur ni ska träna hemma. Var påläst och förberedd när du kommer till din körlektion på trafikskolan. Det sparar tid och pengar.

 

Inskrivning på trafikskolan

När du kommer in till oss och skriver in dig så svarar vi gärna på alla frågor du har i lugn och ro. Vill du skriva in dig hemifrån går det lika bra, då loggar du in dig med Mobilt Bank Id under knappen Teoricentralen på vår startsida. Sedan kontaktar vi dig och hjälper dig vidare. Vi kan även lägga upp en planering utifrån dina önskemål.

3