Släp, BE / B96 – Utökad B

slap

Räcker ditt nuvarande körkort inte till?

B96 – Utökad B

För dig som kör med släpvagn och behöver möjligheten att kunna dra lite mer än vad du får på B-körkort, kan det vara en utmärkt idé att ta utökad behörighet. Denna behörighet ger dig möjligheten att framföra ett ekipage som är både tyngre och framför allt säkrare på vägen.

Utökad B-behörighet är en variant av det vanliga B-körkortet. Skillnaden ligger i att du med utökad B kan dra tyngre fordonskombinationer än med ett vanligt B-körkort, totalvikt 4 250 kg.

Om du redan har B-körkort kan du göra ett särskilt körprov för att få utökad B-behörighet, till detta behöver du INTE ansöka om ett körkortstillsånd.

Du kan även välja att ta utökad B samtidigt som du tar ditt vanliga B-körkort, kontakta gärna oss för mer information gällande detta.

Från och med den 1 oktober 2013 ändrades reglerna så att även den som har körkort med behörighet B, utan villkor om begränsning till automatisk växellåda (villkorskod 78), får avlägga körprov för den utökade B-behörigheten i en automatväxlad bil.

Körprovet för Utökad B består av:

 • säkerhetskontroll
 • backning
 • körning i och utanför tätort

När du kontaktar oss för en lektion i utökad B, så är lektionstiden 120 minuter. Detta för att vi ska hinna gå igenom både säkerhetskontrollen, backövning i trafik samt er körning i och utanför tätort med miljötänk.

Tillsammans med trafikläraren och när du känner dig redo så hjälper vi till att boka in till förarprov hos trafikverket. Då har du möjlighet att hyra vår bil och släp till uppkörningen, det är samma ekipage som du har övningskört med hos oss. Det ingår även i priset en uppvärmning på 40 minuter där man tillsammans med trafikläraren kör till uppkörningsplatsen och har möjighet att göra en sista check.

Ska du dra riktigt tungt? Då är BE-behörigheten den rätta för dig!

Den ger dig möjlighet att dra tunga ekipage samtidigt som du är säker på vägen.

Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och koppla på släpvagnar med sammanlagda totalvikt på högst 3 500 kg. Dvs att den sammanlagda totaltvikten kan bli högst 7 000 kg.

För att kunna ta denna behörighet krävs att du har ett giltigt körkortstillstånd. Detta kan du enkelt ansöka om på www.transportstyrelsen.se Du behöver komplettera din ansökan med ett syntest. Detta kan du komma in och göra kostnadsfritt på en av våra trafikskolor.

För att ta BE-behörighet krävs både ett godkänt kunskapsprov samt ett godkänt förarprov. Du kan inte boka upp ditt förarprov förrän kunskapsprovet är godkänt.

Kunskapsprovet består av 55 frågor. Därutöver finns det fem testfrågor. Svaren på testfrågorna räknas inte in i resultatet. Provtiden är 40 minuter. Du måste svara rätt på minst 44 av de 55 frågorna för att provet ska bli godkänt.

Kunskapsprovet innehåller frågor om bland annat:

 • fordonskännedom och manövrering
 • miljö
 • trafiksäkerhet
 • trafikregler
 • personliga förutsättningar

På trafikskolan har vi teoripaket för BE. Där ingår digitalt bokpaket  och obegränsat antal internettester. Du kan även kontakta oss på telefon 010-2067706 om du önskar köpa teoripaketet. Om du sedan fortsätter med din praktiska utbildning hos oss får du även en lastsäkringsbok från TYA samt checklista av säkerhetskontrollen inför uppkörningen.

Körprovet består av:

 • säkerhetskontroll, inklusive funktionsfrågor gällande last, bil och släpvagn
 • körning i och utanför tätort
 • backning

När du kontaktar oss för en lektion i BE, så är lektionstiden 120 minuter. Detta för att vi ska hinna gå igenom både säkerhetskontrollen, backövning på bana samt körning i och utanför tätort med miljötänk.

Tillsammans med trafikläraren och när du känner dig redo så hjälper vi till att boka in till förarprov hos trafikverket. Då har du möjlighet att hyra vår bil och släp till uppkörningen, det är samma ekipage som du har övningskört med hos oss. Det ingår även i priset en uppvärmning på 40 minuter där man tillsammans med trafikläraren kör till uppkörningsplatsen och har möjlighet att göra en sista check.